alt

A Budaörs központjában lévő Kőhegyen áll. A kápolnát Wendler Ferenc (1815-1897) építtette, akinek álmában több alkalommal megjelent Szűz Mária és a Kőhegyen ásó budaörsinek kijelentette: ”Én vagyok a Szeplőtelenül Fogantatott.” 1853-ban Wendler egy bányaszerencsétlenség során életben maradt, majd másfél évvel később megjelölte azt a kőhegyi vadrózsabokrot, amelynek szirmain álmában a Szűzanya arcát látta.

A kápolna 2003-ban lett újraépítve, kizárólag adományokból.

alt

A község határán álló 174 méter magas dombon 1821-ben kezdte el a katolikus egyházközség a keresztút megépítését, melynek teljes befejezése 1851-ben történt meg. A Jézus Krisztus kínszenvedését és kereszthalálát megörökítő, a katolikus liturgiában használatos 14 felépített stáció fülkéiben egy-egy relief volt elhelyezve, amelyeket azonban – a domb tetején álló szobrokkal és stációkkal együtt – a második világháború után leromboltak, elhordtak.

Újraépítettük 2000-ben. Az ólómüveg Molnár Göb Zoltán budaörsi iparművész (BUM tag) alkotása.

alt1895-ben állították a Kőhegyen, amelyet azonban az 1950-es években szervezett vasgyűjtés keretében távolítottak el. A Budaörsi Honi Egyesület, Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzata és Budaörs Város Önkormányzata összefogásával egy négy és fél méter magas újabb kereszt készült, melynek elhelyezésére és felszentelésére az eredeti helyén 1995. június 17-én került sor.

 

  • Képek

altBudaörs legrégebbi és a magyarországi németség legszebb épen megmaradt temetőjét 1755-ben szentelték fel. Az itt található legrégebbi sírkő az 1782-ben elhunyt Mertinger József plébánosé, mely homokkőből készült díszes sírkő. Síremlékei között több olyan is található, mely anyakönyvileg is bizonyítottan a betelepülők első nemzedéke volt. Itt nyugszik Wagner Benedek és Schwartz József egykori plébános is.

Az Ó-temető rekonstrukciós munkái 2006 óta folyamatosan zajlanak.

alt1996. június 7-én az Ótemetőben tették le a Magyarországi Németek Kitelepítése Országos Emlékhelyének alapkövét, majd tíz évvel később 2006. június 18-án hazai németség elűzetésének 60. évfordulóján került sor – magas rangú világi és egyházi méltóságok jelenlétében - a tragikus eseménynek emléket állító „Bezárt Kapu” c. alkotás (Országos Német Kitelepítési Emlékmű) felavatására, amely Menasági Péter szobrászművész alkotása.

 

IMÁZS FILM

Heimatmuseum imázs film

Elfogadja a sütiket, hogy értsük hogyan találta meg oldalunkat és milyen tartalmakat talál hasznosnak?